Onderwaterschip behandelen

Een schip hoort in het water, maar krijgt daarmee veel te verduren. Uw schip vraagt dan ook het hele jaar door om een adequate bescherming. Natuurlijk zorgt u ervoor dat uw schip is voorzien van een goed dekkend en duurzaam verfsysteem. Daarnaast is het jaarlijks aanbrengen van een nieuwe laag antifouling noodzakelijk. Afhankelijk van het type schip en de individuele vaaromstandigheden volstaat dit ook om de twee jaar. Drimmelen Yacht Center staat klaar om u daarbij te helpen. Laat onze specialisten nieuwe antifouling aanbrengen of uw complete onderwaterschip behandelen.

Waarom onderhoud aan het onderwaterschip?

U wilt dat uw schip in optimale staat is en blijft. Een onderwaterschip zonder een goede antifouling kan rekenen op een versnelde aangroei van micro-organismen, algen of mosselen. Ook stelt u uw boot eerder bloot aan bijvoorbeeld corrosie. Dit is temeer het geval in vaargebieden met brak of zout water.

Een goede bescherming is noodzakelijk, want aangroei – ook wel de baard genoemd – heeft negatieve invloed op de vaareigenschappen van uw schip. Door de extra weerstand die het onderwaterschip ondervindt, treedt geleidelijk snelheidsverlies op. Daarnaast neemt het brandstofverbruik toe, omdat het snelheidsverlies moet worden gecompenseerd met extra motorvermogen.

Maar veel erger is dat op den duur de onderliggende lagen van het onderwaterschip worden aangetast. Te beginnen met het verfsysteem. Daarmee ligt roestvorming, houtrot of – in geval van een polyester scheepsromp – osmose (blaasvorming waardoor het polyester wordt aangetast) op de loer. Deze processen leiden tot serieuze verkorting van de levensduur en waardevermindering van uw kostbare bezit. Wacht daarom niet te lang met noodzakelijk onderhoud aan uw onderwaterschip. Voorkomen is beter dan genezen.

Wanneer onderhoud aan het onderwaterschip?

Bij voorkeur haalt u ieder najaar, eventueel om de twee jaar, uw jacht uit het water voor een onderhoudsbeurt. Het onderwatergedeelte dient direct te worden schoongemaakt nadat het schip uit het water is gehaald. Het makkelijkst maakt u schoon met behulp van een hogedrukspuit.

U heeft vervolgens de hele winter de tijd om het hele schip op alle onderhoudspunten na te lopen. Niet in de laatste plaats de staat van het onderwaterschip. In het bijzonder het aanwezige verfsysteem en de antifouling laag. Over het algemeen kan het verfsysteem wel 5 tot 10 jaar mee, maar het is goed om de kwaliteit regelmatig te controleren. Let daarbij ook op zoiets als de anodische bescherming van uw schip. Dit is minstens zo belangrijk als een goed verfsysteem. Een anode in goede staat zorgt ervoor dat de scheepshuid wordt beschermd tegen schadelijke corrosie.

Laat uw onderwaterschip behandelen door specialisten

Uw onderwaterschip laten behandelen door onze specialisten? Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Veelal zal het gaan om regulier onderhoud van kleinere omvang, zoals het vernieuwen van de antifouling laag. Maar het kan ook zo zijn dat het gehele verfsysteem van het onderwaterschip moet worden vervangen. Daarbij wordt de ondergrond in een van onze speciale en modern geconditioneerde werkruimten zorgvuldig gestraald. Dat is nodig, omdat alleen op een voldoende voorbehandelde ondergrond het nieuwe verfsysteem optimaal kan hechten. Vervolgens brengen wij in onze coating hal in meerdere lagen een kwalitatief hoogwaardig verfsysteem aan in 2-componenten-epoxy, dit als basis voor de later aan te brengen antifouling laag.

Onze werkwijze – met de inzet van onze geschoolde en zeer ervaren stralers en coaters – is altijd zorgvuldig, schoon en duurzaam. Na de behandeling is uw schip weer een heel seizoen bestand tegen alle vaaromstandigheden. Voor u een hele zorg minder.

Meer informatie opvragen

Wilt u meer weten over het behandelen van het onderwaterschip? Neem contact met ons op en wij helpen u direct verder.

Uw onderwaterschip laten behandelen door onze specialisten?

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan. De specialisten van Drimmelen Yacht Center staan u graag met raad en daad terzijde.