Illegale onderwaterverf aanbrengen op je boot?

Het kan je 2000 euro kosten

Milieu-inspecteurs van Wetterskip Fryslân gaan de komende maanden bij werven, verkooppunten en particuliere bootbezitters controleren op illegale antifouling.

Dat is een onderwaterverf die de aangroei van algen op een schip moet voorkomen. In deze verf zitten echter stoffen die organismen doden. De metalen als koper en zinker verontreinigen bovendien het water.

Wetterskip controleert de laatste jaren actief en heeft ook een afname gezien in het aantal winkeliers dat illegale antifouling verkocht. Vorig jaar zijn er geen boetes uitgedeeld, zegt woordvoerster Marjan Hoogeveen van Wetterskip. Er zijn wel een paar waarschuwingen uitgedeeld.’’

Boete

De controles gaan plaatsvinden in Friesland en een deel van de Groninger gemeente Westerkwartier. Als er bij een verkoper illegale antifouling wordt gevonden, moeten ze dit weghalen uit de schappen. Ook volgt direct een boete van 2000 euro en niet meer een waarschuwing.

Particulieren kunnen alleen op heterdaad worden betrapt. ,,Als je bijvoorbeeld bij een werf aan het verven bent, met een blik naast je’’, zegt Hoogeveen. ,,Als het eenmaal op de boot zit, is het nog moeilijk te onderscheiden.’’

Beroeps- en pleziervaart

Bepaalde antifouling mag alleen in de beroepsvaart worden gebruikt. Wetterskip geeft de verkopers het advies dat niet meer te doen en de verf terug te sturen naar de leverancier. Een werf krijgt direct een boete bij het constateren van een overtreding. ,,Die hebben een aantal boten in hun bezit en moeten deze ook onderhouden.’’

Bij de pleziervaart ligt dat iets anders. Deze boten liggen vaak voor langere tijd op dezelfde plaats, waardoor het lokale water sterk verontreinigd raakt. Als een particulier wordt betrapt, moet hij stoppen met het aanbrengen van de verf en de laag verwijderen. Bij een volgende overtreding kunnen zij ook een boete krijgen.

Wat kun je doen?

Wie zeker wil weten welke onderwaterverf wel geschikt en milieuvriendelijk is, kan dat controleren.

1 – Check het etiket van het verfblik. Daarop staat of het middel in Nederland is toegelaten en of het voor professioneel of particulier gebruik is bedoeld.
2 – Op www.varendoejesamen.nl kun je meer informatie vinden over verboden middelen. Daar staan ook alternatieven aangegeven.

 

Bron: www.lc.nl